20 Temmuz 2013 Cumartesi

SU BÖREĞİ

Malesef yapımı zor ama yemesi kolay ve zevkli bir tarif su böreği.Benim ellerimden değil, anneciğimin ellerinden çıktı bu güzellik...Şimdiden afiyet olsun:)





malzemeler;
9 yumurta
9 su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz

yufkaları açmak için un ve nişasta karışımı

iç harcı;
yarım kilo kıyma
2 yumurta 
maydonoz
haşlamak için;
büyük bir tencere su
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz

soğutmak için bir tencere soğuk su


Hamur malzemesi yoğrulur. Eğer hamur biraz sert gelirse hamura 1/2 çay bardağı su da ilave edebilirsiniz. Sonra hamuru üzerine bir bez serip yarım saat kadar hamuru dinlendirin. Hamuru bezelere ayırın. Bu hamurdan 12 adet beze çıktı. Her bezeyi tepsi büyüklüğünde un -nişasta karışımı ile açın ve temiz bir bez üzerine serip kuru bir yerde bekletin. Yufkalar kuruyunca 2 yufkayı alt ve üst yufka olarak ayırın, diğer yufkaları bıçakla dörde bölün. Tepsiyi yağlayıp ayırdığımız ilk yufkayı haşlamadan yanlardan sarkacak şekilde serin.
 Yufkaları haşlamak için suyu kaynatın ve kaynayan suya 4′ e böldüğünüz yufkaları tek tek 10 saniye kadar kaynayan suda bekletip telli süzgeçile alıp soğuk su ve sıvıyağ döktüğümüz derin bir kabın içine atın ve hemen alıp serin. 4 tane 4′e bölünmüş yufkayı 1 yufka oluşturacak şekilde serin. Her iki katmanın arasına 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ serpin.

Kıymayı kısık ateşte iyice kavurun en son üzerine 2 yumurtayı kırıp karıştırarak pişirin ve maydonoz ekleyin.Orta kata iç harcı bolca döşeyin.

4′e bölünen tüm yufkaları bu düzende döşeyin. Son yufkayı da ilk yufka gibi suda haşlamadan tepsinin en üstüne yayın ve tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları kesip alt yufkaların arasına yerleştirin.
Tepsiyi ocağın üstüne alıp kısık ateşte çevire çevire altı kızarıncaya kadar pişirin. Büyük bir tepsi ya da sini yardımıyla böreği ters çevirip diğer tarafını da yine ocağın üstüne çevirerek pişirin.

 VEEE SICAKKEN SERVİS YAPIN...

2 yorum: