27 Kasım 2013 Çarşamba

PORTAKALLI REVANİ



Malzemeler
3 yumurta
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağından bir parmak fazla sıvıyağ
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
yarım su bardağı süt
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

şerbeti için;
 2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon

Öncelikle şerbetimizi kaynatıp bir tarafta soğumaya bırakıyoruz.Yumurtaları ve toz şekeri iyice çırpıyoruz sonra sırayla diğer malzemeleri ekliyoruz.Büyük kare borcama revanimizi döküp 185 derecede kızarıp içini çekene kadar pişiriyoruz.Pişen revanimizin ilk sıcaklığının çıkması için 5 dk kadar bekliyoruz , bıçakla kesiyoruz ve soğuk şerbetimizi döküyoruz.Afiyet olsun...

24 Kasım 2013 Pazar

KOLAY TAVA BÖREĞİ

Bu pratik tarif özellikle kahvaltılara çok yakışıyor...


3 adet yufka
bir kase beyaz peynir
maydonoz
karabiber
1 yumurta
yarım çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ

Büyük boy yapışmaz tavamızı yağlıyoruz ve 1 yufkayı tavanın kenarlarından taşacak şekilde seriyoruz.Serdiğimiz yufkayı süt,yumurta ve sıvıyağla hazırladığımız sosla ıslatıyoruz(bir fırça yardımı ile).Yarım yufkayıda serip aynı işlemi tekrarlıyoruz.Peynir,maydonoz ve karabiberden oluşan iç harcımızı seriyoruz.Kalan bir buçuk yufkayada aynı işemleri yapıp ilk yufkanın kenarlardan taşırdığımız parçalarını ortaya topluyoruz.10dk kadar bekletiyoruz.Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz.Altı kızardığında bir tabağa ters çevirerek tekrar tavaya kaydırıyoruz ve pişiriyoruz.Afiyet olsun...

22 Kasım 2013 Cuma

KIYMALI PATATES YEMEĞİ


200 gr kıyma
4-5 adet patates
1 adet kuru soğan
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
1 adet domatesin püresi
sıvıyağ

Pişirme tenceresine kıymayı alıyoruz ve önce suyunu bırakıp sonra çekmesini bekliyoruz.Suyunu çeken kıymanın üzerine 1 adet kurusoğanı yemeklik doğruyoruz ve sıvıyağıda ekleyip beraber kavuruyoruz.Patetesleri soyup doğradıktan sonra bu kıyma soğan karışımına ilave ediyoruz ve patatesin çiğ kokusu gidene kadar karıştırarak soteliyoruz.Domates rendesi,salça,karabiber ve tuzuda ekledikten sonra patateslerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave ediyoruz.Patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun...

20 Kasım 2013 Çarşamba

KARNIBAHAR KIZARTMASI





Bir adet karnıbaharın yarısı
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı dolusu un
tuz
birkaç damla limon suyu
sıvıyağ
sarımsaklı yoğurt(servis için)


Bir tencereye su koyulur ve kaynamaya bırakılır.İçerisine tuz ve birkaç damla limon suyu ilave edilir.Karnıbahar küçük parçalara ayrılarak kaynayan suya atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır.Yumuşayan karnıbaharların suyu süzülür ve 3 yumurta,tuz ve unla hazırlanan sosa bulanarak kızgın yağda kızartılır.Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.Afiyet olsun...



                                                        

19 Kasım 2013 Salı

CEVİZLİ PARMAK TATLISI



 Malzemeler

125gr margarin
1çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı çekilmiş ceviz
aldığı kadar un

şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
bir dilim limon



Öncelikle şerbetimizi kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
Ceviz hariç diğer malzemeleri hepberaber karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz.En son hamura 1 su bardağı çekilmiş cevizide ilave edip iyice yoğuruyoruz.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle parmak şekli veriyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz.Fırında 190 derecede kızarana dek pişiriyoruz.Kızaran parmakların üzerine fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti döküyoruz.
    






                                                    AFİYET OLSUN :)

18 Kasım 2013 Pazartesi

LAHANA TURŞUSU

Tam mevsimi ama ben tarifini vermeden önce faydalarını paylaşmak istiyorum.


-Lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir bağırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gidericidir. İrritabl bağırsak sendromu azaltır ve birçok potansiyel hastalıklara karşı sindirim sistemi korur.

- Lahana turşusu C vitamini ve diğer yararlı vitamin ile mineraller ve fermantasyon işlemi sırasında oluşturulan önemli fitokimyasallar ile doludur. Bu cilt bozuklukları, bacaları ve soğuk algınlığı, kilo alımı ve kusurlu kan gibi pek çok sağlık sorunları ile baş etmenizde destek olur.

- Ona keskin, güçlü tadını ve kokusunu veren, güçlü antioksidanlar olarak adlandırılan glukosinolat içerir. Lahana turşusu fermantasyon işlemi sırasında, bu antioksidan phytochemicalas büyük antikanser etkileri bileşikleri içerir.
- C vitamini birçok fiziksel fonksiyonlarda önemli rol oynayan bir antioksidandır. Diğer antioksidanları (örneğin, E vitamini gibi) aktive eder ve bu vücut dokusu hücrelerinin büyümesi ve onarımı için önemli olan kolajen oluşumu için gereklidir. C vitamini sağlıklı diş etleri, kas, kan damarları, kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olur ve iyi bir beyin işleyişini teşvik etmektedir.
- Kandaki kolesterol seviyesini düşürme kapasitesine sahip flavonoidler, fitokimyasalları içerir ve böylece çok kalp hastalığı riskini azaltır.



1 adet büyük boy lahana
salamura tuzu
sirke
su
5 lt lik cam kavanoz
4-5 diş sarımsak
isteğe bağlı havuç

Lahana istenilen büyüklükte doğranarak büyük bir karıştırma kabına alınır ve tuzlanarak iyice karıştırılır.Tuzlanan lahanalar cam kavonoza alınır ve en az 3 saat bu şekilde bekletilir.3 saat sonra lahanalar biraz yumuşamış ve suyunu bırakarak çökmüş olacaktır.Kavonoza sarımsaklar ve en üste doğranan havuçlar eklenir.Büyük bir kapta 2 su bardağı sirkeye 6 su bardağı su eklenir(yani ölçü 1 e 3 olacak).Sirkeli su karışımıda kavonoza dökülür ve ağzı sıkıca kapatılır.Oda sıcaklığında 1 hafta sonra tüketilmeye hazır hale gelir.Tüketmeye başlandığında soğuk bir odada veya buzdolabında saklanmalıdır.Afiyet olsun...

ŞİFA ÇORBASI

İçerisindeki çeşitli malzemeler sayesinde hem çok lezzetli hemde şifa deposu bir çorba bu.Özellikle kış aylarında sık sık yapılmasını tavsiye ederim...



malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
yarım su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı dolusu bulgur
2 çorba kaşığı dolusu kırık erişte
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domates rendesi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
pulbiber
karabiber
tuz,nane
2 su bardağı evde yapılmış et veya tavuk suyu(bulyon kullanmayın)
yeteri kadar su

Bir adet kuru soğan ve sarımsağı düdüklüye rendeliyoruz.Hiç kavurmadan diğer bütün malzemeleri ilave edip düdüklüyü kapatıyoruz ve ortalama 20 dk kadar pişiriyoruz.Tercihe bağlı yakılmış tereyağı ve nane ile servis yapılabilir.Afiyet olsun...

15 Kasım 2013 Cuma

AYVA TATLISI

Gıda boyasına karşıyım bu yüzden ayva tatlısı yaparken de kullanmıyorum.Benim yaptığım ayva tatlısı orjinal renginde bu yüzden:)



5 adet küçük ekmek ayvası
10 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz
1 su bardağı su

Ayvaları ikiye bölüp çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarıyoruz.Yayvan bir tencereye ayvaları alıp içlerine tepeleme bir yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz,bir su bardağı suyu ekleyip kaynamasını bekledikten sonra kısık ateşte pişiriyoruz.Ayvalar pişince servis tabağına alıyoruz ve ortalarını cevizle dolduruyoruz.İsteğe bağlı kaymak yada krem şanti ilede servis yapılabilir.Afiyet olsun...

13 Kasım 2013 Çarşamba

ÇITIR HAMSİ KIZARTMA

Yapımı biraz meşakkatli ama cips gibi çıtır çıtır lezzetiyle balık yemeyen çocukların bile iştahını açıyor:)





1 kg hamsi
tuz
sıvıyağ
un


Hamsileri güzelce ayıklıyoruz.(Ben içindeki kılçığınıda çıkarıyorum ve çeşmenin altında tek tek iyice yıkıyorum
)Suyunu iyice süzdükten sonra tuzluyoruz ve tuzu çekmesi için en az yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.Balıkların her iki yönünüde una bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz ve marul salatası ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun...

KARNIYARIK



Malzemeler
1 kg patlıcan
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet kurusoğan
2,3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domatesin rendesi
kızartmak için sıvıyağ
karabiber,tuz

Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletiyoruz.Sudan çıkarıp kuruladığımız patlıcanları kızgın yağda iyice kızartıyoruz ve pişireceğimiz yayvan bir tencereye alıp ortalarını açıyoruz.Diğer tarafta kıymayı kavurmaya başlıyoruz.Kıyma bıraktığı suyu çekmeye başladığında içerisine 1 adet kurusoğanı doğruyoruz ve beraber kavuruyoruz.Hazırladığımız içi patlıcanların ortasına güzelce dolduruyoruz(iç artarsa patlıcanların etrafına dökebilirsiniz).1 yemek kaşığı biber salçasını suyla açıyoruz ve patlıcanlara ilave ediyoruz.Domates püresini patlıcanların üzerine döküyoruz, sarımsakları da doğrayıp tencereye ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.Afiyet olsun...

12 Kasım 2013 Salı

KAHVALTILIK FIRINDA PEYNİRLİ EKMEKLER




Malzemeler
yarım kalıp ufalanmış beyaz peynir
1 çorba kaşığı dolusu süzme yoğurt
1 adet yumurta
maydonoz
karabiber
2 kaşık zeytinyağı

Bütün malzemeler karıştırılıp dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürülür ve fırının ızgara bölümünde pişirilir.Afiyet olsun...

UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi beyaz renkte kalacak şekilde az pişirilir ama ben un kokusunun gitmesi ve özellikle tereyağı kokusunun ortaya çıkması için biraz kızartıyorum...

Malzemeler
250gr margarin
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilin
yarım su bardağı nişasta
aldığı kadar un

Öncelikle yağlar yoğurma kabına alınarak elle krema haline gelinceye kadar karıştırılır.Daha sonra diğer malzemeler eklenerek iyice yoğurulur.Cevizden büyük parçalar koparılarak yuvarlanır ve fırın tepsisine sıralanır.Üzeri çatal yardımıyla süslenir ve 185 derece fırında pişirilir.Afiyet olsun...


9 Kasım 2013 Cumartesi

MUZLU RULO YAŞ PASTA



Malzemeler
keki için;
3 adet yumurta
1 fincan süt
3 fincan toz şeker
3 fincan un
1 limonun rendesi
kabartma tozu

kreması için;
1kg süt
6 çorba kaşığı un
9 çorba kaşığı toz şeker
50 gr margarin
1 küçük paket kakao

üzeri için çikolata parçaları ve ceviz
içine 2 adet muz

Öncelikle yumurtalar ve toz şeker iyice çırpılır daha sonra diğer kek malzemeleri ilave edililip karıştırılır,hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış fırın tepsisine dökülür. 185 derecede  pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz yağlıkağıtla beraber kek rulo halinde dürülür ve böyle bırakılır.Diğer tarafta krema malzemeleri bir tencereye alınır ve çırpma teli ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Ilınan kek tepsiye geri açılır içine kremanın 3/4 ü serilir 2 adet muz bütün halde kekin bir ucuna konur ve oradan başlıyarak kek gene rulo şeklinde dürülür.En üstüne kalan krema dökülerek spatulayla yerleştirilir.Çikolata ve ceviz parçaları ile süslenir.Bir gece buzdolabında dinlendirilir.Afiyet olsun...





6 Kasım 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



1 kg pırasa
2 adet havuç
yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı biber salçası
limon
tuz

Pırasaları yıkayıp olabildiği kadar ince doğruyoruz.Havuçlarıda aynı şekilde doğrayıp yarım su bardağı zetinyağı döktüğümüz tencerede pırasalarla beraber öldürüyoruz.Önce suyunu salmasını ve daha sonra suyunu çekmesini bekleyerek iyice kavuruyoruz.1yemek kaşığı biber salçası, domates püresini ve kafi miktarda suyu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.Pırasalar pişmeye yakın içerisine yarım su bardağı pirinci ilave ediyoruz.Pirinçlerde pişince limon suyunu ilave edip ocağı kapatıyoruz.Afiyet olsun...


5 Kasım 2013 Salı

MANDALİNALI KEK

Mis gibi mandalina kokulu yumuşacık lezzet:)


Kek kalıbının tabanını bolca unladığım için görüntü biraz unlu oldu...

malzemeler
4 adet yumurta
125gr margarin
1 su bardağı toz şeker
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
2 adet mandalina 
1 paket kabartma tozu
un

Öncelikle 4 yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri iyice çırpıyoruz.Daha sonra bu karışıma ocakta erittiğimiz margarini,zeytinyağını,sütü ve 2 adet mandalinanın hem suyunu hemde kabuklarının rendesini ekleyip karıştırıyoruz.En son un ve kabartma tozunu ekleyip akıcı bir hamur elde ediyoruz ve bu hamuru önce yağlayıp sonra bolca unladığımız kek kalıbına döküyoruz , 185 derece fırında kapağını hiç açmadan pişiriyoruz.Afiyet olsun...