18 Kasım 2013 Pazartesi

LAHANA TURŞUSU

Tam mevsimi ama ben tarifini vermeden önce faydalarını paylaşmak istiyorum.


-Lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir bağırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gidericidir. İrritabl bağırsak sendromu azaltır ve birçok potansiyel hastalıklara karşı sindirim sistemi korur.

- Lahana turşusu C vitamini ve diğer yararlı vitamin ile mineraller ve fermantasyon işlemi sırasında oluşturulan önemli fitokimyasallar ile doludur. Bu cilt bozuklukları, bacaları ve soğuk algınlığı, kilo alımı ve kusurlu kan gibi pek çok sağlık sorunları ile baş etmenizde destek olur.

- Ona keskin, güçlü tadını ve kokusunu veren, güçlü antioksidanlar olarak adlandırılan glukosinolat içerir. Lahana turşusu fermantasyon işlemi sırasında, bu antioksidan phytochemicalas büyük antikanser etkileri bileşikleri içerir.
- C vitamini birçok fiziksel fonksiyonlarda önemli rol oynayan bir antioksidandır. Diğer antioksidanları (örneğin, E vitamini gibi) aktive eder ve bu vücut dokusu hücrelerinin büyümesi ve onarımı için önemli olan kolajen oluşumu için gereklidir. C vitamini sağlıklı diş etleri, kas, kan damarları, kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olur ve iyi bir beyin işleyişini teşvik etmektedir.
- Kandaki kolesterol seviyesini düşürme kapasitesine sahip flavonoidler, fitokimyasalları içerir ve böylece çok kalp hastalığı riskini azaltır.



1 adet büyük boy lahana
salamura tuzu
sirke
su
5 lt lik cam kavanoz
4-5 diş sarımsak
isteğe bağlı havuç

Lahana istenilen büyüklükte doğranarak büyük bir karıştırma kabına alınır ve tuzlanarak iyice karıştırılır.Tuzlanan lahanalar cam kavonoza alınır ve en az 3 saat bu şekilde bekletilir.3 saat sonra lahanalar biraz yumuşamış ve suyunu bırakarak çökmüş olacaktır.Kavonoza sarımsaklar ve en üste doğranan havuçlar eklenir.Büyük bir kapta 2 su bardağı sirkeye 6 su bardağı su eklenir(yani ölçü 1 e 3 olacak).Sirkeli su karışımıda kavonoza dökülür ve ağzı sıkıca kapatılır.Oda sıcaklığında 1 hafta sonra tüketilmeye hazır hale gelir.Tüketmeye başlandığında soğuk bir odada veya buzdolabında saklanmalıdır.Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. Ohh olsada yesek canım çekti valla ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık, afiyetle yiyin,

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar tuz koydunuz, bunu da belirtin buzdolabında bekleyen lahanayı hemen turşu yapayım sizin tarifinize göre:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayfer hanım göz kararı yaptım ölçüm yok ama ben biraz tuzlu seviyorum.Sirke su karışımını döktükten 5 dk sonra tadına bakarsınız suyunun tuzu azsa üstünden dökersiniz.Malum tuz oranı kişiden kişiye değişiyor:)kolay gelsin,afiyet olsun şimdiden..

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, hemen çıkarıp yiyesim geldi.:))

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık bende geldim ve sizi takibe aldım

    YanıtlaSil