29 Ekim 2013 Salı

KIYMALI POĞAÇA ve TUZLU BURGU

Aynı hamurdan çıkan iki çeşit lezzet...Mavi tabaklarımla yeni açan mavi menekşemi kombinledim:)


malzemeler
250 gr margarin
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
yarım çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
tuz

içi için: 
150 gr kavrulmuş kıyma
1 adet yumurta
maydonoz

üzeri için:
2 yumurta sarısı
susam

Bütün malzemelerimizi karıştırıp iyice yoğuruyoruz ve hamurumuzu 10 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Kavurduğumuz kıymamızın içine 1 adet yumurta kırıyoruz ve karıştırarak pişiriyoruz en son doğradığımız maydonozlarıda ekliyoruz(yumurta hem lezzet verir hemde kıymanın dağılmamasını sağlar).Hamurumuzdan cevizden daha büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve elimizle açıp iç harcını koyduktan sonra kapatıyoruz, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayıp üzerine yumurta sarısı sürüyoruz,susam serpip185 derecede pişiriyoruz.


Ben bu hamurdan tuzlu burgular yapmayı çok seviyorum.Üstelik bir defada iki çeşit pasta hazır:)


 Aynı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahta iki elimizle yuvarlayarak ince uzun şeritler oluşturuyoruz.Tam şeritlerin orta kısmından tutup birbiri üzerinden atlatarak burgularımızı elde ediyoruz.
Afiyet olsun...

27 Ekim 2013 Pazar

PATATESLİ OMLET

Kahvaltılara çok yakışan bir lezzet...





3 adet patates
2 adet yumurta
tuz
sıvıyağ
Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz.Teflon tavaya sıvıyağ döküp patatesleri ilave ediyoruz,kapak kapatıp arada karıştırarak kısık ateşte kızarana kadar pişiriyoruz.2 adet yumurtayı ve tuzu bir kasede çırpıp kızaran patateslerimizin üzerine döküyoruz ve kapak kapatıp yumurtalar pişene kadar bekliyoruz.Afiyet olsun...

26 Ekim 2013 Cumartesi

MERCİMEKLİ KÖFTE

Haftasonu çocuklarda evde, onlara çok sevdikleri mercimekli köfte ziyafeti vereyim dedim:)            Sevmeyen yoktur sanırım...




malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı kısırlık ince bulgur
1 adet kurusoğan
5-6 tane yeşil soğan
yarım bağ maydonoz
marul
pulbiber,kimyon,tuz
2 yemek kaşığı biber salçası
zeytinyağı
2 adet limon

Mercimeği 2 su bardağı suyla kısık ateşte dağılana kadar haşlıyoruz.Su yetmezse arada ilave ediyoruz.Pişen mercimeğin üzerine kısırlık ince bulguru,tuzu ilave ediyoruz ve bir defa karıştırıp şişmesi için bekliyoruz.Diğer tarafta yemeklik ince doğradığımız soğanı zeytinyağıyla kavuruyoruz,pembeleşen soğanın içine 2 yemek kaşığı biber salçasını ilave edip karıştırıyoruz.Bu karışımı şişmeye bıraktığımız mercimek ve bulgurla buluşturup elimizle iyice yoğuruyoruz.Yoğurduğumuz köftenin içine doğradığımız yeşilsoğanları,maydonozu,limon suyunu ve baharatları ilave edip iyice karıştırıyoruz.Marullarla süslediğimiz tabağa köftelerimizi yapıp sıralıyoruz.Afiyet olsun....

24 Ekim 2013 Perşembe

YOĞURTLU MAKARNA

Hem pratik hem lezzetli..İster akşam yemeğinde ister hanımların gün sofralarında yer alabilecek bir alternatif...



malzemeler
yarım paket fiyonk makarna
yarım kilo süzme yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
üzeri için;
tereyağı,pul biber,nane

Öncelikle yarım paket fiyonk makarna haşlanır ve süzülür.Yoğurt sulandırılarak iyice ezilir içerisine tuz ve 2 diş sarımsak rendelenerek ilave edilir.Yoğurt ve makarna buluşturularak iyice karıştırılır ve servis tabağına alınır.Üzerine tereyağı pul biber ile yakılarak gezdirilir.İsteğe bağlı pul biber ve nane ile süslenir.Afiyet olsun...

23 Ekim 2013 Çarşamba

SUSAMLI SİMİT

Ağızda dağılan nefis bir tat.Bu simiti soğuduktan sonra ağzı sıkı saklama kaplarına koyup buzlukta uzun süre muhafaza edebilir ve habersiz gelen misafirlerinize ikram edebilirsiniz,büyük kolaylık:))



malzemeler
125 gr margarin
2çorba kaşığı dolusu tereyağı
yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
1 adet yumurta
aldığı kadar un
yarım paket kabartma tozu
tuz
1 tatlı kaşığı sirke

Bütün malzemeyi iyice karıştırıp yoğuruyoruz.Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle ince uzun şeritler yapıyoruz.İki şeridi yan yana getirip birini diğerinin üzerinden atlata atlata yukarıdaki görüntüyü veriyoruz.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayıp sadece yumurtanın beyazını sürüp susam serperek fırına veriyoruz.Afiyet olsun...


21 Ekim 2013 Pazartesi

TAHİNLİ GÜL ÇÖREĞİ




malzemeler
1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı ılık su
1 paket ınstant maya
125gr oda sıcaklığında erimiş margarin
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
tahin

Sütü,suyu ve margarini krema kıvamına gelinceye kadar elimizle yoğuruyoruz.İçine unu,mayayı,şeker ve tuzuda ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Bu hamuru 20 dk oda sıcaklığında dinlendiriyoruz.Dinlenen ve yeni yeni mayalanmaya başlayan hamurumuzu tezgahın üzerinde elimizle açıp büyük bir daire elde ediyoruz.Bu dairenin her yerine eşit gelecek şekilde tahini yayıyoruz.Cevizleride serpip
hamurun bir ucundan başlayarak sarıyoruz.Sardığımız hamuru 2 parmak eninde şeritler halinde kesiyoruz.Kestiğimiz tarafı yukarıya bakacak şekilde tepsiye sıralıyoruz.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra 20 dk kadar daha dinlendiriyoruz.Fırında 180-200 derecede pişirip sıcak servis yapıyoruz.Afiyet olsun...


20 Ekim 2013 Pazar

KOLAY BİSKÜVİ TOPLARI

Gerçekten de yapımı çok kolay ve çok lezzetli...Özellikle bu lezzete çocuklar bayılıyor:)



malzemeler
2 buçuk paket eti kakaolu bisküvi
yarım su bardağından biraz az soğuk süt
1 çorba kaşığı dolusu sarelle çikolata
1 çorba kaşığı dolusu damla çikolata

Bisküvileri bir kapta elimizle iyice ufalıyoruz içerisine yarım su bardağı soğuk sütü ilave edip iyice yoğuruyoruz.Bir çorba kaşığı dolusu sarelle çikolatayı ve 1 çorba kaşığı dolusu damla çikolatayı da ekleyip iyice karıştırıyoruz.10 dk dinlendirip elimizi ıslatarak toplar yapıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tabağa sıralıyoruz.Üzerlerine kürdan batırıp buzdolabında en az 1 saat bekletiyoruz.Afiyet olsun...

11 Ekim 2013 Cuma

PATLICAN DOLMASI

Patlıcandan yapılan bütün yemekleri severim ama malesef yakında hormonluları çıkmaya başlar.Fırsatı kaçırmadan sezonun son organik patlıcanlarını değerlendirelim:)



1 kilo taze patlıcan
250 gr kıyma
yarım su bardağı bulgur
yarım çay bardağı pirinç
maydonoz
2 yemek kaşığı biber salçası
üzeri için domates dilimleri
karabiber,pulbiber
kimyon
fesleğen
1 çorba kaşığı margarin
yarım su bardağı sıvıyağ

Patlıcanları soymadan içlerini oyuyoruz ve tuzlu suya atıyoruz.İç malzemelerini iyice yoğuruyoruz ve oyduğumuz patlıcanların içine dolduruyoruz.Üzerlerine domates dilimleri kapattığımız dolmalarımızı kısık ateşte pişiriyoruz.Afiyet olsun....

9 Ekim 2013 Çarşamba

MAYALI POĞAÇA

Yumuşacık ve çok lezzetli oluyor bu tarifim.Özellikle okuldan gelen çocuklar için ideal:)


1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
125 gr margarin
1 küçük paket ınstant maya
1 tatlı kaşığı şeker
tuz,un

içi için;
2-3 adet haşlanmış patates
peynir rendesi
tuz,karabiber,pulbiber
maydonoz

Bütün malzemeler karıştırılarak iyice yoğurulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.Hamurun üzeri kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır.İç malzemeler de iyice ezilerek harmanlanır.Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılıp elde açılır ve iç harcı koyulup kapatılır.Tepsiye dizilen poğaçalar yarım saat daha mayalanmaya bırakılır.Üzerlerine yumurta sarısı,çok az zeytinyağı ve çok az şekerden hazırlanan sos sürülür,susam ve çörekotu serpilip fırına verilir.Afiyet olsun....


2 Ekim 2013 Çarşamba

NOHUTLU SULU KÖFTE

Havaların soğumaya başlamasıyla kış yemekleri de boy göstermeye başladı:)Nohut yemeğinin kendi başına çok lezzetli olmadığını düşündüğüm için genellikle köfteli,etli yada tavuklu olarak pişiriyorum.Umarım bu tarifi sizde beğenirsiniz..Güzel günler...




malzemeler
250gr kıyma
1 çay bardağı ince bulgur(düğü)
haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı un
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domatesin püresi
tuz,karabiber
fesleğen

Öncelikle bir adet kuru soğan yemeklik doğranıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar sotelenir.İçine 2 yemek kaşığı biber salçası eklenir biraz çevrildikten sonra su dökülür.Nohutlarda ilave edilerek kaynamaya bırakılır.Derin bir kapta kıyma,rendelenmiş 1 adet soğan,un ve baharatlar yoğurulur.Eller sürekli ıslatılarak nohuttan biraz büyük köfteler yapılır.Kaynamakta olan yemeğin üzerine köfteler dökülür.Bir adet domates rendesi ve fesleğen ilave edilip pişmeye bırakılır.Afiyet olsun...