18 Kasım 2013 Pazartesi

ŞİFA ÇORBASI

İçerisindeki çeşitli malzemeler sayesinde hem çok lezzetli hemde şifa deposu bir çorba bu.Özellikle kış aylarında sık sık yapılmasını tavsiye ederim...



malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
yarım su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı dolusu bulgur
2 çorba kaşığı dolusu kırık erişte
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domates rendesi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
pulbiber
karabiber
tuz,nane
2 su bardağı evde yapılmış et veya tavuk suyu(bulyon kullanmayın)
yeteri kadar su

Bir adet kuru soğan ve sarımsağı düdüklüye rendeliyoruz.Hiç kavurmadan diğer bütün malzemeleri ilave edip düdüklüyü kapatıyoruz ve ortalama 20 dk kadar pişiriyoruz.Tercihe bağlı yakılmış tereyağı ve nane ile servis yapılabilir.Afiyet olsun...

15 Kasım 2013 Cuma

AYVA TATLISI

Gıda boyasına karşıyım bu yüzden ayva tatlısı yaparken de kullanmıyorum.Benim yaptığım ayva tatlısı orjinal renginde bu yüzden:)



5 adet küçük ekmek ayvası
10 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz
1 su bardağı su

Ayvaları ikiye bölüp çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarıyoruz.Yayvan bir tencereye ayvaları alıp içlerine tepeleme bir yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz,bir su bardağı suyu ekleyip kaynamasını bekledikten sonra kısık ateşte pişiriyoruz.Ayvalar pişince servis tabağına alıyoruz ve ortalarını cevizle dolduruyoruz.İsteğe bağlı kaymak yada krem şanti ilede servis yapılabilir.Afiyet olsun...

13 Kasım 2013 Çarşamba

ÇITIR HAMSİ KIZARTMA

Yapımı biraz meşakkatli ama cips gibi çıtır çıtır lezzetiyle balık yemeyen çocukların bile iştahını açıyor:)





1 kg hamsi
tuz
sıvıyağ
un


Hamsileri güzelce ayıklıyoruz.(Ben içindeki kılçığınıda çıkarıyorum ve çeşmenin altında tek tek iyice yıkıyorum
)Suyunu iyice süzdükten sonra tuzluyoruz ve tuzu çekmesi için en az yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.Balıkların her iki yönünüde una bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz ve marul salatası ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun...

KARNIYARIK



Malzemeler
1 kg patlıcan
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet kurusoğan
2,3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domatesin rendesi
kızartmak için sıvıyağ
karabiber,tuz

Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bekletiyoruz.Sudan çıkarıp kuruladığımız patlıcanları kızgın yağda iyice kızartıyoruz ve pişireceğimiz yayvan bir tencereye alıp ortalarını açıyoruz.Diğer tarafta kıymayı kavurmaya başlıyoruz.Kıyma bıraktığı suyu çekmeye başladığında içerisine 1 adet kurusoğanı doğruyoruz ve beraber kavuruyoruz.Hazırladığımız içi patlıcanların ortasına güzelce dolduruyoruz(iç artarsa patlıcanların etrafına dökebilirsiniz).1 yemek kaşığı biber salçasını suyla açıyoruz ve patlıcanlara ilave ediyoruz.Domates püresini patlıcanların üzerine döküyoruz, sarımsakları da doğrayıp tencereye ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.Afiyet olsun...

12 Kasım 2013 Salı

KAHVALTILIK FIRINDA PEYNİRLİ EKMEKLER




Malzemeler
yarım kalıp ufalanmış beyaz peynir
1 çorba kaşığı dolusu süzme yoğurt
1 adet yumurta
maydonoz
karabiber
2 kaşık zeytinyağı

Bütün malzemeler karıştırılıp dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürülür ve fırının ızgara bölümünde pişirilir.Afiyet olsun...

UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi beyaz renkte kalacak şekilde az pişirilir ama ben un kokusunun gitmesi ve özellikle tereyağı kokusunun ortaya çıkması için biraz kızartıyorum...

Malzemeler
250gr margarin
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilin
yarım su bardağı nişasta
aldığı kadar un

Öncelikle yağlar yoğurma kabına alınarak elle krema haline gelinceye kadar karıştırılır.Daha sonra diğer malzemeler eklenerek iyice yoğurulur.Cevizden büyük parçalar koparılarak yuvarlanır ve fırın tepsisine sıralanır.Üzeri çatal yardımıyla süslenir ve 185 derece fırında pişirilir.Afiyet olsun...


9 Kasım 2013 Cumartesi

MUZLU RULO YAŞ PASTA



Malzemeler
keki için;
3 adet yumurta
1 fincan süt
3 fincan toz şeker
3 fincan un
1 limonun rendesi
kabartma tozu

kreması için;
1kg süt
6 çorba kaşığı un
9 çorba kaşığı toz şeker
50 gr margarin
1 küçük paket kakao

üzeri için çikolata parçaları ve ceviz
içine 2 adet muz

Öncelikle yumurtalar ve toz şeker iyice çırpılır daha sonra diğer kek malzemeleri ilave edililip karıştırılır,hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış fırın tepsisine dökülür. 185 derecede  pişirilir.Fırından çıkar çıkmaz yağlıkağıtla beraber kek rulo halinde dürülür ve böyle bırakılır.Diğer tarafta krema malzemeleri bir tencereye alınır ve çırpma teli ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Ilınan kek tepsiye geri açılır içine kremanın 3/4 ü serilir 2 adet muz bütün halde kekin bir ucuna konur ve oradan başlıyarak kek gene rulo şeklinde dürülür.En üstüne kalan krema dökülerek spatulayla yerleştirilir.Çikolata ve ceviz parçaları ile süslenir.Bir gece buzdolabında dinlendirilir.Afiyet olsun...