28 Eylül 2013 Cumartesi

MÜRDÜM ERİKLİ MUHALLEBİ

En çok sevdiğim meyvelerdendir mürdüm eriği ve şimdi tamda zamanı.Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım:)Tartlarda,pastalarda kullanılan mürdüm eriğini bende bu defa muhallabide kullanmayı tercih ettim.İyiki de yapmışım mis kokusu ve lezzeti muhallebiyle buluşunca nefis bir tatlı çıktı ortaya...


6 kişilik
malzemeler
10 adet mürdüm eriği
2 yemek kaşığı dolusu şeker
muhallebi için;
yarım litre süt
yarım çay bardağı un
yarım su bardağından biraz fazla şeker
1 paket vanilya
1 yumurta sarısı

Mürdüm eriklerini ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıp bir tencereye alıyoruz.Üzerlerine 2 yemek kaşığı dolusu şekeri ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz(hemen pişiyor).Pişen erikleri blender yardımıyla ezip sos haline getiriyoruz.Diğer tarafta süt,yumurta sarısı,şeker,un ve vanilyayı tencereye alıp iyice çırptıktan sonra ocağa alıyoruz.Sürekli karıştırarak muhallebimizi pişiriyoruz.Pişen muhallebiyi kup bardaklarına üzeri bir parmak boş kalacak şekilde paylaştırıyoruz.Sosumuzdan birer kepçe muhallebilerin üzerine döküyoruz.Afiyet olsun....


27 Eylül 2013 Cuma

ARNAVUT CİĞERİ



malzemeler
500gr dana ciğeri
4 adet patates
yarım su bardağı un
yarım yemek kaşığı galeta unu
karabiber
tuz
sıvıyağ
maydonoz

Ciğerin zarını soyup nohut büyüklüğünde doğruyoruz.Yıkayıp iyice suyunun akmasını bekliyoruz.4adet patatesi küp küp doğrayıp kızartıyoruz.Yağımız kızgınken ciğerlerimizi un,galeta unu,tuz,karabiberli karışıma bulayıp kızartıyoruz.Bir-iki dk kızartmak yeterli.Doğranmış maydonoz serperek servis ediyoruz.İsteğe bağlı kırmızı soğan ve sumakla servis edilebilir.Afiyet olsun...

26 Eylül 2013 Perşembe

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SARMASI

Közlenmiş sebzelere bayılanlara:)


malzemeler
1 kilo salçalık kırmızı biber
yarım kilo patlıcan
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz,pulbiber

Biberleri ve patlıcanları(ister mangalda ister fırında) közlüyoruz.Kolay soyulmaları için sıcakken bir poşete koyup biraz bekletiyoruz.Soyduğumuz biberlerin çekirdeklerini çıkarıp bir kenara alıyoruz.Diğer tarafta soyduğumuz patlıcanları ince ince doğrayıp yoğurt,zeytinyağı,tuz,pulbiber ve sarımsakla harmanlıyoruz.Biberlerin geniş tarafına(bir bütün biberi 2 ye bölün)patlıcanlı harçtan koyup sarıyoruz.Afiyet olsun....

25 Eylül 2013 Çarşamba

KABAK YEMEĞİ

Ben sebzeleri pişirirken iyice kavurmaktan ve kendi sularıyla pişmelerinden yanayım.Pişerken ilave edilen domates bile suyunu bıraktığında sebzenin pişmesi için yeterli olacaktır.Ama 'suyundan da koy' mantığı varsa evinizde birazcık su takviyesi yapmanında lezzette fazla değişiklik yaratmıycağını umuyorum:)



malzemeler
1 kg kabak
1 büyük boy soğan
1 diş sarmısak
3 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz
karabiber
sıvıyağ

Kabakları tamamen soyup küp küp doğruyoruz.Diğer tarafta yemeklik doğradığımız soğanları sıvıyağda hafif pembeleştirip üzerine kabakları ilave ediyoruz ve kısık ateşte kabaklar suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz.Suyunu çeken kabakların üzerine kabukları soyulup rendelenmiş domatesleri ve 1 yemek kaşığı salçayı ilave ediyoruz.1 diş sarımsağı doğrayıp pişmekte olan yemeğe ilave ediyoruz.Kısık ateşte domateslerin suyuyla pişmesi yeterli.Ocağı kapatıp yemeğimizin üzerine karabiber serpiyoruz.Afiyet olsun...

ÇILBIR

Bu yemek benim kurtarıcım:)Yemeğim az olduğu zaman yada pratik,acil bir yemek yapmam gerektiği zaman hemen çılbıra başvururum.Çünkü benim ev ahalisi çok sever çılbırı:)



malzemeler
2 yumurta
süzme yoğurt
sarımsak
tereyağı,pulbiber,nane

Yayvan bir kapta suyu kaynatıyoruz(teflon tava olabilir).Kaynayan suya biraz tuz ilave edip yumurtaları dağıtmadan kırıyoruz.Hiç karıştırmadan yumurtaları bütün olarak pişiriyoruz.Süzme yoğurdumuzu su ile açarak sarımsak ve tuz ilave ediyoruz.Kevgir yardımı ile yumurtalarımızı yoğurdumuzun üzerine alıp tereyağı ve pulbiberli sosumuzu gezdiriyoruz.Nane ile süslüyoruz.Afiyet olsun...

24 Eylül 2013 Salı

KIRMIZI LAHANA TURŞUSU

Kırmızı lahana biraz sert bir sebze olduğu için malesef çiğ tüketmek zor oluyor.Bende turşusunu kurarak yumuşatıyorum ve bazen sırf turşu olarak bazen de salatalara renk vermesini sağlayarak tüketiyorum.


malzemeler
1 adet kırmızı lahana
4-5 adet havuç
sirke,su
tuz
2 diş sarımsak

Kırmızı lahanayı kesme tahtasında ince ince kıyıyoruz ve derin bir kaba alıyoruz.Bol tuzla lahanaları ovuyoruz ve en az 3 saat bu şekilde serin bir yerde bekletiyoruz.Suyunu bırakan ve hafif yumuşayan lahanalarımızı kavanoza alıp doğradığımız havuç ve sarımsakları ekliyoruz , üzerine sirkeli su karışımını döküyoruz(ben 1 ölçü sirkeye 2,5 ölçü su kullanıyorum).Serin bir yerde 1 haftaya kadar turşunuz hazır.Bu turşuyu tüketmeye başladığınızda buzdolabında muhafaza etmenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun...

MERCİMEK ÇORBASI

Hava sıcaklığının düşmeye başladığı bu günlerde bizimde aklımıza sıcacık çorbalar düştü:)




malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 adet büyük boy havuç
1 adet kurusoğan
tuz,karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
üzeri için;
tereyağı,pulbiber

Düdüklünün içerisine ilk önce kuru soğanı rendeliyoruz (ben soğanı kavurmadan kullanırım) daha sonra içine 2 yemek kaşığı zeytinyağını,1 su bardağı yıkanmış mercimeği,küp küp doğranmış patates ve havuçları ve tuz,karabiberi ekliyoruz.Yeterince suyu ilave edip düdüklüyü kapatıyoruz ve yaklaşık 10-15 dk pişiriyoruz.Düdüklüyü açıp blender yardımıyla çorbayı iyice eziyoruz.Tereyağı ve pulbiber ile kızarttığımız sosu çorbamızın üzerine gezdiriyoruz.Afiyet olsun...

23 Eylül 2013 Pazartesi

CUPCAKE

Yiyecekler tabiki önce göze hitap etmeli.Cupcakeler de fazlasıyla göze hitap ediyor ve galiba bu yüzden ben her çeşidine bayılıyorum:)




malzemeler
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
 iç kreması için bir paket kakaolu hazır dolgu kreması
üzeri için 1 paket krem şanti
süslemek için damla çikolata

Öncelikle 2 yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz daha sonra süt ve zeytin yağını ekleyip karıştırıyoruz sıvılar iyice karışınca un,kabartma tozu ve kakaoyuda ekleyip karıştırdıktan sonra küçük silikon kaplara(evinizde ne varsa)paylaştırıyoruz.170 derecede pişirdikten sonra soğumaya bırakıyoruz.Soğuyan keklerimizin üzerinden bir bıçak yardımı ile küçük daireler kesip içlerini biraz boşaltıyoruz.
Boşalttığımız alana hazırladığımız dolgu kremasını krema torbası yardımı ile dolduruyoruz.
Doldurduğumuz keklerin üzerini tekrar kapatıyoruz.Hazırladığımız keklerimizin üzerini krema torbası yardımı ile kremşantiyle süslüyoruz ve damla çikolata koyuyoruz.

Afiyet olsun:)



22 Eylül 2013 Pazar

ÇITIR TOP BÖREK

Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum hanımlar,lezzetine garanti veriyorum:)



malzemeler
150 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan
karabiber,tuz
2 adet yufka
yarım su bardağı süt
yarım çay bardağı zeytin yağı
2 yumurtanın sarısı
galeta unu

Soğanı yemeklik doğrayıp hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz daha sonra içine kıymayı ilave edip iyice kavuruyoruz.Tezgahın üzerine bir tane yufkayı seriyoruz bu yufkanın üzerine süt ve zeytinyağlı karışımı gezdiriyoruz.Diğer yufkayıda üzerine serip tekrar sütlü karışımdan gezdiriyoruz.elde ettiğimiz iki kat yufkayı sigara böreğinde olduğu gibi ama çok çok ince kesiyoruz.18-20 tane kesmeniz lazım.Aynı sigara böreğinde olduğu gibi geniş tarafına kıymalı harcı koyup bir o yana bir bu yana top şekli vererek sarıyoruz.En son gene avcumuzla yuvarlayıp önce yumurta sarısına sonrada bol galeta ununa buluyoruz.185 derece fırında börekler kızarana dek pişiriyoruz.Afiyet olsun....

20 Eylül 2013 Cuma

PATLICAN KEBABI

Bu yıl her boydan çeşit çeşit güveçler aldım.Sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirebilmek adına.İyiki de almışım çünkü gerçektende güveçte pişen yemekler çok lezzetli oluyor sunumu da ayrı bir güzel :)



malzemeler
300gr orta yağlı ince çekilmiş kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı köfte harcı
maydonoz
1 adet kurusoğan
3-4 adet patlıcan
2 adet patates
domates,biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça,su,tuz
1 çay bardağı sıvı yağ

Kıyma,ekmek içi,köfte harcı,ince kıyılmış maydonoz,rendelenmiş soğan ve yarım çay bardağı su karıştırılarak iyice yoğurulur.Patlıcanlar soyulmadan halka halka kesilir ve bir köfte bir patlıcan olacak şekilde tepsiye dizilir(ben güveç tepsi kullandım siz evinizde bulunan herhangi bir tepsiyi kullanabilirsiniz).Malesef oğlum patlıcan yemediği için ben tepsinin ortasını patatesle süsledim(isteğe bağlı).Bir çay bardağı sıvıyağ hazırlanan malzemelerin üzerine gezdirilir ve tepsi fırına verilir kızarana dek pişirilir.Fırın kapatılmadan 1 çay bardağı sıcak su , 1 yemek kaşığı salça ve 2 adet doğranmış sarımsak ile hazırlanan sos kebapların üzerine dökülür 5 dk da bu sosla pişirilir.Afiyet olsun....

18 Eylül 2013 Çarşamba

PATATESLİ KEK


malzemeler
3 adet büyük boy patates
150 gr kavrulmuş kıyma
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
yarım çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytin yağı
kabartma tozu
un
tuz

Yağlanmış tepsiye 1 cm eninde jülyen doğranmış patatesler dizilir.Yumurta,yoğurt, su ve süt derin bir kapta iyice çırpılır sonra diğer malzemeler ilave edilerek kek kıvamından biraz daha yoğun bir hamur elde edilir.Bu hamura kavrulmuş kıymada ilave edilip tepsiye dizilen patateslerin üzerine dökülür.Susam serpilerek 165 derecede pişirilir,sıcak servis edilir.Afiyet olsun...

13 Eylül 2013 Cuma

FIRINDA SÜTLAÇ

Sütlaç sevmeyen yoktur sanırım:)



malzemeler
1 su bardağı pirinç
1 buçuk su bardağı şeker
1 litre süt
1 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 yumurta sarısı
vanilya

Pirinci yeteri kadar su ile haşlıyoruz.Yumuşayan ve suyunu çeken pirincin üzerine sütü ve şekeri ekleyip kaynatıyoruz.Bir kasede nişastayı az miktarda su ile açıyoruz ve içine yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırıyoruz.Bu karışımın içine kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe alıp karıştırıyoruz ve sütlaca ilave edip bir taşım daha kaynatıyoruz.Fırına dayanıklı kaplarımıza (ben güveç tercih ettim) koyup ızgara bölümünde üzeri kızarana dek pişiriyoruz(hemen kızarıyor başında beklemenizi tavsiye ederim).Afiyet olsuuun....

SOĞANLI BULGUR PİLAVI (YAPRAK PİLAVI)

Bizim yöremizde hem günlerde hemde akşam yemeklerinde yapılan,mis gibi kokusu ve lezzetiyle küçükten büyüğe herkesin keyifle yediği bir lezzettir soğanlı bulgur pilavı.Diğer ismide yaprak pilavıdır çünkü haşlanmış asma yaprağının içine sarılarakda yenilebilir(özellikle 5 çaylarında).


malzemeler
1 su bardağı bulgur
2 su bardağı su
2 adet kurusoğan
sıvıyağ
tuz,pulbiber,nane
1 kase haşlanmış asma yaprağı

Öncelikle 2 su bardağı su ve tuz tencerede kaynamaya bırakılır,kaynar kaynamaz bulgur ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene dek pişirilir.Diğer tarafta yemeklik doğranan 2 adet soğan yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağla karamelize olana kadar kavrulur.Bu yemekte soğan ve yağ ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur.Pişen bulgur ve karamelize olan soğanlar iyice karıştırılarak buluştururlur.Servis yapılırken bol pul biber ve nane ile süslenir.Bu şekilde yada haşlanmış asma yaprağına sarılarakta yenilebilir.Afiyet olsun....

11 Eylül 2013 Çarşamba

GÜVEÇTE SEBZELİ ET

Ben bu yemeği tek kişilik oval güveç kullanarak pişirdim...


malzemeler(3-4 kişilik)
250gr ufak ufak doğranmış kuşbaşı et
3 adet patates
1 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 adet havuç
2 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
tuz,karabiber
sıvıyağ

Ufak uafak doğranmış kuşbaşı eti düdüklüye alıyoruz içine karabiber , 1 baş bütün kurusoğanı ve suyu ekleyip 8-10 dk kadar haşlıyoruz(etiniz çok yumuşak ise bu işlemi yapmanıza gerek yok).Diğer tarafta 3 veya 4 adet tek kişilik güveçlerimizin içerisine patates,patlıcan,biber  ve domatesi küp küp doğruyoruz ve harmanlıyoruz.Haşlanan etimizi ve her güvece 1 adet olacak şekilde sarımsağımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Düdüklüde kalan et suyundan birer kepçe ilave edip sıvıyağı gezdiriyoruz.En son olarak tuzuda ilave edip 250 derece fırında pişiriyoruz.Afiyet olsun....